Uncategorized

Kongerne af kviklån – en anmeldelse

I foråret 2019 sendte Danmarks Radio en dokumentar i TV’et, der handlede om de mange danskere, der optager et forbrugslån, herunder kviklån, og ofte ender i uoverskuelige økonomiske problemer som konsekvens deraf. Læs anmeldelsen af dokumentaren lige her.

Dokumentaren som helhed

Selve dokumentaren er delt op i to afsnit, hvor man i første afsnit bliver introduceret til Rikke og Nicolas. De er begge to endt i voldsomme og efterhånden helt uoverskuelige økonomiske problemer, som de selv beskriver det, efter de har optaget kviklån. Det er endt således, fordi renterne og omkostninger på hurtige lån som kviklån, hvor ansøgningsprocessen er lynhurtige, er tårnhøje. Derfor ender danskerne i så store lån, at de aldrig har en kinamands chance for at få lånet betalt tilbage igen. Men spørgsmålet er i virkeligheden, hvor de hurtige penge kommer fra, og vigtigst af alt, hvem nyder godt af fortjenesten på de utallige dyre kviklån? Det er Danmarks Radio agenda at forsøge at få svar på dette i løbet af de to afsnit.

Danmarks Radio kommer i løbet af de to afsnit på sporet af penge, som angiveligt havner i Monaco, på Malta og på Cypern. Her viser det sig, at rigmænd lever godt af den store fortjeneste, og man ser da også, hvordan de nyder tilværelsen på første klasse med penthouse og luksusyacht. Altså de såkaldte konger af kviklån. Hjemme i Danmark tester Danmarks Radio, hvorledes de unge er i stand til at gennemskue, hvad de takker ja til, når de optager et kviklån.

Hvad er et kviklån?

Kviklån, forbrugslån, mikrolån, SMS-lån og mange andre. Kært barn har mange navne er måske så meget sagt, men kviklån går i hvert fald under mange betegnelserne nu til dags. Kviklån er den type lån, hvor man ikke skal gøre rede for, hvordan og hvorledes lånebeløbet bliver disponeret. Det vil sige, at man som låner helt selv råder over lånebeløbet, og det bruges ofte til at finansiere forbrug. Det er en type lån, hvor låneren ikke stiller sikkerhed, og låneprocessen er lynhurtig, da man ganske nemt kan tilgå disse lån online. Det er nemlig typisk internetbanker eller finansielle virksomheder, der udbyder disse lån. Faktisk lånte danskerne ikke mindre end 100 millioner kroner via kviklån i 2013. Allerede året efter i 2014 var beløbet steget til 436 millioner kroner.

Kviklån stammer oprindeligt fra mikrolån i udviklingslande. Her har de flere mindre erhvervsdrivende med at komme i gang med udviklingen eller udvidelsen af deres virksomheder. Dengang var tanken om hurtige og fikse lån helt ideel, og det spredte sig hurtigt til mere end blot en mulighed for de erhvervsdrivende. Nu er det muligt for alle private at optage et kviklån. Til trods for de mange betegnelser, er der reelt set ikke nogen forskel på de forskellige kviklån. Det der kendetegner dem alle er at det går super hurtigt, det kan gøres online og derfor også fra en smartphone. Derudover er der også forskellige beløbsstørrelser til rådighed alt efter dit behov og forbrug.